Skip to main content

DOELGROEPEN

Jongeren
Jongeren zijn de toekomst en staan aan het begin van hun ontwikkeling. Tijdens het lesgeven aan de pabo zei een collega tegen mij: “Jij bent meer geschikt om jongeren in het léven te leiden”! Dat is mij bij gebleven en mijn overstap naar het mbo heb ik ook nooit betreurd. Mij wordt wel gevraagd: “Voor welke leeftijd coach je?” De minimale leeftijd die ik tot nu toe heb gecoacht is 17 jaar en de oudste 40. Trouwens, jongeman ben je tot je 40e. Bij 40 jaar begint de middelbare leeftijd.

Ouders
Een jongere is tot zijn 25e levensjaar als adolescent in ontwikkeling. Het is voor ouders en begeleiders niet altijd mogelijk om een goede begeleiding te geven. Soms spelen er andere factoren mee als adhd, add, autisme, depressies, schizofrenie of pdd-nos. Als coach heb ik ervaring om met deze groep jongeren te werken. Met de ouders of begeleiders wordt vooraf een coachingsplan opgesteld. De jongerencoach heeft zijn beroepsgeheim. De gesprekken zijn dus vertrouwelijk en het vertrouwen van de jongere mag niet worden beschaamd. Ouders of begeleiders worden wel bij de evaluatie betrokken en kunnen indien gewenst regelmatig op de hoogte worden gehouden.

Docenten
Tijdens mijn docentschap heb ik aankomende docenten begeleid. Vooral bij zij-instromers die geen onderwijsakte hebben, is de aantekening van het pedagogisch didactisch getuigschrift (PDG) belangrijk. Tijdens het coachingstraject worden de docenten zelfverzekerder en leren ze hoe ze het beste zichzelf kunnen zijn en blijven in verschillende omstandigheden in de klas. Er kan ook gekeken welk soort onderwijs het meest geschikt is voor je. Er zijn er die het goed doen in het mbo, maar ook zeer goed geschikt zijn in het basisonderwijs. Maar durven zij die stap te wagen?

Hulpverleners
Sommige hulpverleners willen hun ervaringen in het leven gebruiken om anderen te helpen. Deze ervaringsdeskundigen hebben hun ‘verleden’ verwerkt en willen anderen graag helpen. Een jongerencoach kan hen hierin ondersteunen, om op een goede manier hun ervaringen in te zetten in het werk als hulpverlener.

Ik werk voornamelijk vanuit mijn woning in Alphen aan den Rijn. Op verzoek ook bij mensen thuis op locatie.